Виберіть свою мову

Інформація про Іслам

ІСЛАМ В УКРАЇНІ:

Аллаг
(про Бога)
Мечеті України
Рамадан
Як прийняти Іслам?
Релігійні послуги
Уроки з Ісламу
Книги про Іслам
Новини
Мобільні додатки
Слухати Кур`ан
Читати Кур`ан
Дерево Пророків
Намаз
Нікях (Шлюб та Сім'я)
Жінкам
Допомога ДУМУ
Похорони
(Джаназаh)
Знайти Киблу
через додаток
Ду'а и Зікри

НАШІ ПРОЕКТИ:

IslamLife
slamUA
Quran24
Халяль
Islamic Media
Ісламський унівеситет
Ісламська бібліотека
Радіо MPlus.fm
Nashid Records
ВАМ

НАШІ ПОСЛУГИ

Україна — це оселя для великої кількості людей, які сповідують Іслам. ДУМУ працює для розвитку багатонаціональної мусульманської громади, солідарності та взаєморозуміння між усіма її представниками. Особлива увага приділяється релігійній освіті. ДУМУ надає можливість парафіянам отримати необхідні знання з Ісламу, які Всевишній зобов'язав мати кожному.

Також ДУМУ прагне допомогти мусульманам, супроводжувати їх життєвим шляхом, підтримувати у скоєнні благих справ та захистити від гріхів. Саме тому наша організація взяла на себе відповідальність за проведення важливих для кожного мусульманина релігійних обрядів, таких як: одруження, іменування новонародженого, поминки та багато інших.

МИ РАДИМО

Додаток "IslamLife"

«Islam Life» забезпечить усі щоденні потреби мусульман, такі як: час намазу для великих міст по всьому світу, азан, пошук кибли та Священний Кур'ан.

«Islam Life» - перший безкоштовний, некомерційний Ісламський додаток. Розроблено для мусульман усього світу і доступно 20-ма мовами.

  • • Час намазу
  • • Кибла
  • • Азан
  • • Кур'ан
  • • Ісламскі уроки
  • • Зікр
  • • Дерево Пророків

Завантажте для IOS та Android

Ритуали, пов'язані з народженням дитини


Шарі'ат закликає до здійснення добра, що служить виразом вдячності Богові. Як дякувати Богові за народження дитини? Посланник Аллаhа, мир Йому, навчив нас тому, в чому укладено благо, як для новонародженого, так і для його рідних.

Пророк, мир Йому, особливо наголосив на необхідності висловлення подяки та своєї радості згадкою Аллаhа .

Існують ритуали, які є сунной, і нам корисно їх виконувати - це: `Азан,` Ікамат, тахнік (масаж ясен), 'Акика (жертвоприношення), Хитан (обрізання).


Розглянемо більш детально кожен з цих ритуалів:

• Читання `азану і` Ікамата в вуха новонародженого. Відразу ж після народження дитини є сунной вимовити текст `азану в праве вухо, потім текст` Ікамата в ліве вухо новонародженого. Краще, якщо це зробить благочестива людина, але може зробити це і мати дитини. Аль-Хакім передав про те, що Абу Рафі'а розповів: «Я бачив Посланника Аллаhа, мир Йому, коли Він читав` Азан в вухо Аль-Хасана сина 'Алі, коли народила його Фатіма ». Аль-Байhакий в книзі «Аш-Шу'аб» передав Хадіс від Аль-Хасана сина 'Алі, нехай буде ними задоволений Аллаh, що Пророк Мухаммад, мир Йому, сказав: «Якщо народжується дитина і йому читають в праве вухо` Азан, а в ліве - `Ікамат, то така дитина буде захищена від джина Ум-Ас-Субіят (джина-Коріна, який супроводжує дитину)». Такі джини заважають дітям і можуть завдавати їм шкоди. Так як джини не виносять Азан, то почувши його, тікають якнайдалі.

Цей ритуал, будучи сунной, має особливе благо, так як текст азану містить в собі відомості про єдинобожжя і про Послання Пророка Мухаммада, мир Йому.Таким чином, побачивши цей світ, перше, що чує новонароджений це Заклик до єдиної Вірі - Ісламу. Також виконання цього ритуалу сповіщає про необхідність виконання Намазу (обов'язків). І хоча дитина цього ще не розуміє, в цьому міститься велике благо.



• Ат-Тахнік - масаж внутрішньої частини ясен дитини Тахнік - протирання солодкою їжею ( фініком) ротової порожнини новонародженого. Робиться це з побажанням (надією), що у дитини буде солодке благополучне життя (відповідно до релігії), висока мораль. Бажано, щоб це робила людина з числа благочестивих. Спочатку потрібно пережувати фінік (або інше що-небудь солодке), а потім протерти цим рот дитини і дати йому проковтнути це. Бажано зробити це в перші дні життя дитини, а ще краще, якщо ця солодкість буде першим, що потрапить в шлунок новонародженого.

Передано в збірниках висловів Імамів Аль-Бухарі і Муслім з боку Абу Бурда, який передав від Абу Муса, що він сказав: «Коли народилася  у мене дитина, я прийшов з нею до Пророка, мир йому, який дав їй ім'я« Ібраhім »і протер його ясна фініком», і додав Аль-Бухарі про те, що пророк, мир Йому, прочитав дитині Ду'а` для благословення і віддав її батькові.

Передано в двох збірниках з боку `Анаса Ібн Маліка (службовця Пророка) така історія. Коли у Абу Тальха народилася дитина, він відправився з нею до Пророка, мир Йому, взявши з собою фініки. Прийнявши гостя, Пророк, мир Йому, запитав, чи взяв він з собою ще що-небудь. Абу Тальха сказав Йому про фініки. І тоді Посланник Аллаhа взяв ці фініки, розжував їх і поклав у рот немовляті, а потім дав йому ім'я «` Абдуллаh ». В Хадісі, переданому з боку 'Асми (сестри' А`іши), говориться, що вона завагітніла майбутнім `Абдуллаhом бін Аз-Зубейра, перебуваючи в Мецці, потім переїхала в Медіну (в період hіджри). Вона зупинилася в місцевості Куба, де і народила сина. Після цього сама пішла до Пророка, мир Йому, і поклала дитя Йому на коліна. Тоді Пророк, мир Йому, попросив фініки, розжував їх і поклав у рот дитини, протер йому ясна і читав Ду'а` про благословення. Таким чином, перше, що увійшло в шлунок цього новонародженого, була слина Пророка, мир Йому. Мусульмани зраділи першій дитині, народженій у переселенців (муhаджірун).



• Аль-'Акика - жертвоприношення в зв'язку з народженням дитини. Сунна - робити це на сьомий день після народження дитини, але можна і пізніше. У Хадісі сказано, що означає: «На сьомий день відбувається 'Акика, дається ім'я дитині і збривається волосся з його голови». Передав Імам Ат-Тірмізі. Імам Ахмад пояснював перевагу здійснення 'Акика для новонародженого наступним чином: Новонароджений не робить Шафа'ат (Заступництво) в Судний День за батьків, якщо вони не робили за нього' Акика. Є сунной різати двох баранів за новонародженого хлопчика і одного барана, якщо народилася дівчинка. 

 

Це підтверджує хадіс, переданий від 'А`іши, який має значення: «Пророк звелів, щоб ми різали за новонародженого хлопчика двох баранів, а за дівчинку одного барана». Передав Імам Ахмад.

Але також вважається правильним, якщо за хлопчика різали одного барана замість двох, як зробив сам Пророк, мир йому, при народженні Аль-Хасана і Аль-Хусейна. Є сунной годувати бідняків і інших м'ясом 'Акика. Умови при виконанні 'Акика такі ж, як при Курбані, (мається на увазі зовнішній вигляд і здоров'я тварини). Бажано готувати з цього м'яса їжу і здійснювати трапезу, бажано також, щоб на столі були присутні солодощі (родзинки, мед). Це робиться з побажаннями і надією, що у дитини буде солодка (праведнє) життя і висока культура і мораль.

В Хадісі, переданому від Імамів Бухарі і Мусліма сказано, що Пророк, мир йому, любив солодощі та мед. При приготуванні страв з м'яса 'Акика не слід використовувати ноги баранчика, слід віддати їх жінці, яка приймала пологи. Так зробила Фатіма за наказом Пророка, мир Йому. Бажано не розбивати кістки цієї тварини, а відокремлювати їх, наприклад, в суглобах, сподіваючись, що буде здоровим тіло дитини. Все вищесказане підтверджується словами Пророка Мухаммада, мир Йому, які передав Абу Даууд. У цьому вислові розповідається про те, що Пророк сказав після скоєння 'Акика, який організувала Фатіма після своїх пологів, відправити ніжки зарізаного тваринного жінці, яка прийняла пологи. А також, щоб їли від 'Акика і годували інших, які не розбивали кісток. Сунна говорити слова: «Бісмілляh. Аллаhумма Ляка ва 'іляйка hазіhі' акикат Фулян.

Гоління голови і виділення Садака. Бажано поголити голову новонародженого, потім визначити вагу збритого волосся і відповідно до цього вагою видавати Садака золотом або сріблом.

Сунна - зробити це на сьомий день, як сказав Пророк своїй дочці Фатімі: «Зваж волосся Хусейна і відповідно до цієї ваги дай Садака сріблом ». Передав Аль-Хакім.

Текст одного з Хадисів говорить: «На сьомий день роблять 'Акика, дають ім'я і голять голову дитині». Передав Ат-Тірмізі.

Після гоління бажано покласти на голову хлопчика що-небудь з шафрану. Мудрість гоління голови полягає в тому, щоб прибрати слабкі волосся, які пізніше будуть замінені більш сильними волоссям. За часів Джаhіліі (Епоху язичництва) голову дитини обмазували кров'ю 'Акика, але Пророк заборонив здійснювати подібне, а замість цього велів здійснювати дії, які будуть приносити користь як дитині, так і його батькам.

 

 

Виберіть свою мову