Виберіть свою мову

Новини ДУМУ

Усі публікації новин пов'язані з ДУМУ

На вечорі пам'яті жертв депортації було продемонстровано Мусхаф, який був свідком тих подій



Мусульманські громади Духовного управління мусульман України 14 листопада провели вечір пам'яті жертв депортації турків-месхетинців.

У листопаді 1944 року за наказом Сталіна до Центральної Азії депортували 86 тисяч турків-ахиска. 17 тисяч із них загинули, інші осіли в Казахстані, Киргизстані та Узбекистані.

Після розвалу СРСР з'ясувалося, що депортація турків-ахиска стала частиною політики щодо очищення Чорноморського регіону від етнічних турків.

Зараз декілька десятків тисяч турків-месхетинців проживає в Україні. Вони повернулися до Причорномор'я з азіатських степів разом із братським народом кримських татар, які також були депортовані 1944 року.

Протягом вечора пам'яті в громадах розповідали про трагічну історію депортації, читали Кур`ан, зікри та мавлід Пророка Мухаммада, мир йому, а також ду‘а для померлих та постраждалих від примусового переселення.

У Херсоні на вечорі пам'яті у міській мечеті крім того було організовано формат «жива бібліотека». Старійшини, які особисто пережили жахливі події тих часів, ділилися історіями про депортацію, розповідали про цінності, які їхні батьки старанно зберігали та передавали їм, відповідали на запитання молоді.

 У селі Грузьське Сумської області на вечорі пам'яті було продемонстровано мусхаф, якому понад 150 років і який був свідком депортації турків-месхетинців. Одна турецька сім'я, незважаючи на весь тягар шляху та перебування на чужині, зберегла найціннішу реліквію, яка тепер передається з покоління в покоління разом з історією цієї книги.

Також громада провела турнір зі знання мудрих прислів'їв предків.

«Мета цього вечора згадати про тих, хто пережив депортацію, а також збереження нашої культури та традицій, за які наш народ і постраждав у 1944 році. Вони [радянська влада] депортували наших предків з метою винищити любов до Кур`ана і релігії в серцях нашого народу. Але наші предки зберігали ці цінності попри все. Ми ж не маємо права втрачати те, за збереження чого наші пращури проливали кров, ми маємо вивчати релігію, від якої нас хотіли віддалити» - каже імам Грузьського.

Духовне управління мусульман України від імені всієї мусульманської громади країни висловлює співчуття сім'ям загиблих і бажає всьому народу турків-ахиска сил та стійкості у збереженні своєї історії, добрих традицій та релігії своїх предків. Амін

Виберіть свою мову